Geld besparen lijkt voor de hand liggend, maar het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Ondanks goede bedoelingen kunnen veel mensen het moeilijk vinden om consequent geld opzij te zetten. Hier zijn de 5 meest gemaakte fouten met geld en tips hoe je je deze kunt voorkomen om wél geld te besparen.

1. Geen duidelijk budget hebben
Eén van de grootste fouten die mensen maken, is geen duidelijk budget hebben. Zonder een goed gedefinieerd budget weet je niet precies waar je geld naartoe gaat, en is het makkelijker om onnodig geld uit te geven.
Hoe te voorkomen: Maak een gedetailleerd budget waarin je al je inkomsten en uitgaven bijhoudt. Zorg ervoor dat je een aparte categorie hebt voor sparen en behandel dit als een vaste uitgave.
2. Niet investeren
Het niet investeren van je geld is een andere veelgemaakte fout. Door je geld alleen op een spaarrekening te laten staan, mis je de mogelijkheid om je geld voor je te laten werken.
Hoe te voorkomen: Overweeg om een deel van je geld te investeren in aandelen, obligaties of andere investeringsmogelijkheden. Belangrijk: zorg ervoor dat je een gediversifieerde portefeuille hebt. Dit betekent dat je je geld spreid over verschillende beleggingen en daardoor minder kwetsbaar bent voor onverwachtse marktontwikkelingen. Ook verklein je op deze manier risico’s die samen gaan met het beleggen in één bedrijf of sector. Ook is het belangrijk dat je investeert op een manier die past bij je risicotolerantie, je bereidheid om risico’s te nemen bij het beleggen.

3. Geen spaardoelen hebben
Zonder specifieke spaardoelen kan het moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven om geld opzij te zetten.
Hoe te voorkomen: Stel duidelijke, meetbare spaardoelen vast. Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen dat je geld wilt besparen voor een vakantie, bepaal je hoeveel de vakantie zal kosten en hoeveel je elke maand moet sparen om dat bedrag te bereiken.
4. Niet genoeg noodfonds of financiële buffer
Een veel voorkomende fout is het niet hebben van een voldoende groot noodfonds of financiële buffer. Zonder een noodfonds kunnen onverwachte uitgaven je financiën ontwrichten.
Hoe te voorkomen: Streef naar een noodfonds waarmee je minimaal drie tot zes maanden aan levensonderhoud kan dekken en al je rekeningen kan betalen. Hoeveel dit bedrag van je financiële buffer moet zijn, hangt af van je persoonlijke situatie.
5. Onnodige uitgaven doen
Onnodige uitgaven, zoals het kopen van koffie buitenshuis of het uitgeven van geld aan impulsieve aankopen, kunnen snel optellen.
Hoe te voorkomen: Maak een lijst van al je uitgaven zodat je overzicht krijgt al je nodige en onnodige uitgaves. Zoek op basis hiervan naar manieren om ze te verminderen of te elimineren.
Hoeveel moet je sparen per maand?
Om te bepalen hoeveel geld sparen normaal is, moet je rekening houden met je inkomsten, uitgaven en financiële doelen. Het is belangrijk om realistisch te zijn over wat je kunt sparen en tegelijkertijd voldoende te sparen om je financiële doelen te bereiken.
Geld besparen is een cruciaal onderdeel van financieel welzijn. Door bewust te zijn van de veelgemaakte fouten en actieve stappen te nemen om ze te voorkomen, kun je je financiële gezondheid verbeteren en je spaardoelen bereiken.
Ook wij kunnen je helpen met geld besparen op je vaste lasten, meld je binnen 5 minuten aan en zie wat jij kunt besparen!