Slim omgaan met je uitgaven: wat is normaal en waar kun je besparen?

Norali van der Vliet
13/09/2024
Inhoudsopgave

We vragen ons allemaal weleens af: “Geef ik niet te veel uit?” Misschien voelt het alsof je je best doet om zuinig te leven, maar toch is je salaris halverwege de maand alweer op. Maar wat is eigenlijk normaal als het gaat om uitgaven? En nog belangrijker: hoe kun je slim besparen zonder in te leveren op de leuke dingen in het leven? Hier geven we je vijf handige tips om je uitgaven te beperken zonder dat je jezelf compleet hoeft te ontzeggen.

Wat is “normaal” als het gaat om uitgaven?

Het antwoord is simpel: er is geen “normaal”. Iedereen heeft andere inkomens, uitgaven en prioriteiten. Wat voor de één heel normaal is, kan voor een ander als veel te veel voelen. Een algemene richtlijn is de 50/30/20-regel:

  • 50% van je inkomen gaat naar vaste lasten, zoals huur, hypotheek, verzekeringen en boodschappen.
  • 30% besteed je aan leuke dingen zoals uit eten gaan, vakanties of hobby’s.
  • 20% gebruik je om te sparen of schulden af te lossen.

Het is natuurlijk geen harde wet, maar het helpt om je uitgaven in balans te houden.

1. Analyseer waar je geld naartoe gaat

Voordat je begint met besparen, is het slim om eens kritisch te kijken naar waar je geld elke maand naartoe gaat. Maak een overzicht van je vaste lasten en variabele uitgaven, en kijk waar je ruimte hebt om te besparen. Misschien schrik je van de kleine bedragen die zich opstapelen. Een abonnement van €10 per maand lijkt niets, maar over een jaar betaal je er al snel €120 voor. Zie hier meer over in ons artikel budgetteren.

portemonnee met geld briefjes en paarse achtergrond

2. Stel prioriteiten: wat is écht belangrijk?

Het is verleidelijk om op alle fronten te willen besparen, maar dat is vaak niet realistisch. Stel voor jezelf prioriteiten. Wat is écht belangrijk voor je? Misschien geniet je enorm van dat wekelijkse etentje, maar kun je besparen op je telefoonabonnement of streamingdiensten. Door bewuste keuzes te maken, geef je je geld uit aan dingen waar je écht blij van wordt.

3. Automatisch sparen

Eén van de makkelijkste manieren om je uitgaven te beperken, is door automatisch te sparen. Zet een vast bedrag opzij zodra je salaris binnenkomt. Op deze manier voorkom je dat je dat geld uitgeeft aan onnodige dingen. Het voordeel? Je bouwt ongemerkt een mooie buffer op voor onverwachte kosten of een leuk doel, zoals een vakantie.

4. Vergelijk je vaste lasten regelmatig

Veel mensen vergeten dat je jaarlijks kunt besparen door je vaste lasten te vergelijken. Denk aan je energiecontract, internetabonnement of autoverzekering. Het kost misschien wat tijd, maar het kan je jaarlijks honderden euro’s schelen. Bij Pennysave nemen we dit werk uit handen en zorgen we ervoor dat jij altijd de beste deal krijgt zonder dat je er zelf naar om hoeft te kijken.

5. Zet wekelijkse limieten voor variabele uitgaven

In plaats van te denken in maandelijkse budgetten, stel wekelijkse limieten in voor variabele uitgaven zoals boodschappen en uitjes. Dit maakt het makkelijker om je uitgaven dagelijks bij te houden en voorkomt dat je aan het einde van de maand door je budget heen bent. Geef jezelf bijvoorbeeld een weekbudget en pin dat bedrag aan het begin van de week. Zo voorkom je dat je te veel uitgeeft.

Hoe kan Pennysave je helpen?

Bij Pennysave snappen we dat besparen niet altijd eenvoudig is. Daarom maken we het makkelijk voor je. We checken waar je op huidige vaste lasten kunt besparen, regelen alles voor je en zorgen dat je altijd de beste deals krijgt. Zo hou je meer over voor wat écht belangrijk is. Meld je vrijblijvend aan en stop met te veel betalen!

Een eerlijkere financiële wereld voor iedereen!

Start vandaag nog met besparen
Spring naar toolbar